2015. november 14., szombat

Segítség a blogolásban

Hogyan csinálj jegyzetet a fejezetedhez?
Bizonyára jártál már úgy, hogy a suliban ülve, vagy otthon ebéd közben eszedbe jutott valami fantasztikus ötlet a történeted folytatásához, de jelenleg nincs kedved megírni, vagy nincs elég időd rá. Esetleg már dolgok gátolnak meg benne. Én is szoktam így járni, és ilyenkor nekem a jegyzetek segítenek. Nálam a leggyakoribb, hogy eszembe jutott valami jó, de lusta vagyok legépelni és megformázni a szövegemet. És az én memóriámmal biztosan elfelejteném, ekkor alkalmazom, azt, hogy jegyzetet írok egy-egy fejezethez, amiből később meg tudom írni.  
Most megosztom veletek én, hogyan építem fel a jegyzetemet. Nem vagy köteles betartani őket, és nem kell alkalmaznod, ha neked nem, válik be. (!)

1)                  Szereplők
Ezt felsorolás szerűen elég, ha megteszed a legelején, hiszen később nem feltétlenül fogsz emlékezni, a főszereplőiden kívül ki volt még benne, de el is hanyagolható ez a rész, ha nem érzed szükségét.
Pl.
Szereplők: Cole Ramsey, Oliver Part, a tűzoltó csapat többi (5) tagja, Elena Gaber.

2)                  Érzékszerveinkkel felfogható dolgok, érzések
Ez abban segít neked a későbbiekben, hogy felidézd, hogyan gondoltad el a helyszínt, a külsőségeket, az illatokat, hangokat, formákat. És a főszereplőd érzései, mit érzett itt, mit gondolt. Segít, hogy jobban átérezhesd a helyzetet, amit alkottál, ettől lesz élvezhető az írásod. Ezt is felsorolás szerűen, csak írd le, amit gondolsz.
Pl.
Érzékszerveinkkel felfogható: riasztás, lábak dobogása, sziréna, város zajai, füst, meleg, lángok, szürke.
(Belső) érzések: izgatottság, fájdalom, megbántottság, nehézlégzés, gyors szívverés, figyelem, adrenalin, félelem, csapatszellem.

3)                  Cselekményszál
Ezt is csak címszavasan, ide azt kell írnod, hogy mit találtál ki, mint cselekményt. Mit fognak csinálni, mit esznek, hova mennek, stb. Ezekben hozhatsz részre kis megjegyzéseket, mint például, hogy beszélgetnek, és lábjegyzetben odateszed, hogy kivel teszi. Veszekednek vagy sem. Ide részletesebben kell egy kicsit. De csak annyit írj, amivel segíted magad. Amire tudod, hogy emlékezni fogsz felesleges leírnod, ne pazarolj rá időt.
Pl.
Cselekményszál: bevásároló listaírás, hirtelen riasztás, száguldozás, égő épületoltás, utolsó bevetés, kórházlátogatás, kínos beszélgetés (Oliver-rel), búcsú, megismerjük a legjobb barátnőjét: Elena-t, gondolatok: új munkahelytől való félelem.

4)                  Egyéb megjegyzések
Ide kerülnek azon az információk, amik még fontosak, de egyik pontba sem tudtad besorolni őket. Vagy később jutottak eszedbe, és a talán kategóriába sorolod. Ami azt jelenti, hogy lehet, valahova beilleszted a történetbe.
Pl.
Egyéb: antidepresszáns gyógyszert szed, a szülei meghaltak egy tűzbalesetben, nagyanyjával él együtt és férjével, nem szereti a gombát, panellakásban él (5. emelet 21-es ajtó).

Mivel ez egy gyors jegyzet, hiszen azért írod ezt, mert nincs sok kedved hozzá, vagy éppen nem érsz rá valami miatt. Szerintem ez a négy pont tökéletesen összefoglalja, amit kell, és kevés időt vesz igénybe. Bármikor megcsinálhatod, akár papírra, vagy elektronikus úton feljegyezhető attól függően melyiket preferálod.


Köszönöm a 15 feliratozónak, hogy érdemesnek találta a blogomat a követésre. Nagyon boldog vagyok, hogy van, aki olvas engem! A jegyzetek, amiket példaképpen írtam azokat kérlek, ne használd fel, hiszen az a saját történetemhez készült. Kívánom, hogy legyen szép napotok! És jó időtöltést az interneten! xx ölel, Helena Z. B.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése