2016. június 19., vasárnap

Segítség a karakterformázásban:

Énekesnő a karakterem, mit tegyek?

Sziasztok! Gondolom ti is gyakran belefuttok olyan történetekbe, ahol híres énekesünk szemszögét látjuk, vagy pedig a legelterjedtebb, hogy a kitalált karakterlány is valamilyen énekes palánta lesz. Ebben a bejegyzésben szeretném megosztani veletek az észrevételeimet, a szerintem bosszantó dolgokat, valamint egy kis segítséget is szeretnék nyújtani. Remélem, hasznát veszitek, akkor jó olvasást kívánok!

Legelterjedtebb tévhitek:
Biztosan találkoztál olyan történettel, ahol a lányt hirtelen, mint a villámcsapás felfedezték. Őszintén én teljesen kizártnak tartom, ha felteszel egy videót, amin énekelsz, egy nap alatt félmillióan megnézik. Tisztelet a kivételnek, mert az egy igazi virtuóz zseni lehet. Szerintem más sem tartja ezt reálisnak, ezzel pedig könnyűnek állítják be a dolgot, hogy fú, én egyből már olyan híres leszek, hogy lekörözöm Justin Biebert is. A zenei iparba nem ilyen könnyű bejutni.
Ha az átlagos „sztár előtti életéről” és felfedezéséről nem szeretnénk írni, akkor elég, ha csak majd elmeséli egy interjúban, nagy vonalakban, vagy egy nem rég megismert barátjának elmeséli. Ezzel elkerülhetjük, hogy meg kelljen írni egy ilyen részt részletezve. Ha pedig még is szeretnéd megírni a felfedezése történetét, akkor szépen ki kell dolgozni. Igen is sok videót kellett feltölteni, hogy az emberek felfigyeljenek az énektudására, azután sokan követték és sok kommenttel büszkélkedhetett. Ez után kereste fel valaki, hogy megpróbálhatná kibontogatni a szárnyait.
A másik számomra már unt dolog, hogy mindig valamilyen híres énekeshez köthető menedzser ír egy hivatalos e-mailt, hogy én szerződtetnélek. Egy nagy kutya, szerintem nem szívesen vállal el egy kezdőt, persze előfordul, ha nagyon tehetséges, de szerintem sokkal valószínűbb, hogy egy még kevésbé ismert menedzser veszi a szárnyai alá, aki lehet ugyan olyan tehetséges a munkájában, mint mondjuk Selena Gomez-é.
Ne féljünk új dolgokat kipróbálni írás közben, hiszen az emberek sokkal jobban szeretik az egyedi dolgokat, mint a tömeggyártmányokat. Néhányan sajnos azzal a rossz tapasztalattal vágnak neki egy ilyen híres énekes főszereplős blog olvasásának, hogy ugyan arra számítanak, mint amit már vagy húszan megalkottak előtted.

Érzelmek:
Aztán, miután felfedezték őket úsznak a rózsaszín ködben, hogy milyen császár királyok, amiért eljutottak idáig. Mindenki kedves vele, körbeugrálja. Igen, ez lehetséges is az elején, de ahhoz, hogy a rivaldafényben maradj, valamit adnod kell a közönségnek, így nincs időd arra, hogy lógasd a lábad. Az egyik dolog, ami engem zavarni szokott, ha a szereplő már az elején ki van akadva a sok munkától, mikor még be sem indult a karrierje. Az elején úgy gondolom, hogy hálásnak kell lenni, amiért ez megtörtént veled, és próbálod magadból a legjobbat kihozni. Később természetesen előjönnek ezek a dolgok, hogy nagyon kimerítő és teljesen lefáraszt a hirtelen életmódváltás. Később aztán lehet panaszkodni, de az elején úgy gondolom, hogy elég negatív hangulatot áraszt magából.
Valamint ne csináld azt meg itt se az olvasóiddal, hogy elhiteted milyen über, szuper karaktered van, hogy mindent tud. Egyből kiénekli a magas hangokat, nem téveszt soha, a koreográfiát egyből megtanulja és már mindjárt ő tanítja az oktatót. (Ez persze túlzás volt, de szerintem mindenki érti, mire célzok) Senki sem szereti a tökéletes embereket, mert nem reálisak, ilyen nincs, nem létezik. Ha kicsikarsz magadból egy dalszöveget és meglesz az első dalod, nem fog egyből tökéletesre sikerülni. A tánc, pedig ha eddig még sosem foglalkoztál vele különösebben sok gyakorlást igényel még a megadott órákon kívül is.
Kitérőként,
Egyébként elterjedt és mindennapos, hogy nagy részben más előadóktól írt számokat énekelnek fel a kezdő énekesek, és csak később írnak ők maguknak dalokat. Persze ez nem minden esetben így van, ha olyan kiadónál vagy akkor megengedik azt is, hogy saját magad alkoss már az elején is, és nem csak feléneklő madár vagy.
Kitérő vége.
Szóval még mindig érzelmeknél tartva, sose hagyd ki a rajongóidat, ahogy az előadók sem felejtkeznek meg róluk, hiszen nélkülük nem tartanának ott ahol. Persze nem kell túlzásba esni, nem kell minden egyes mondandóddal a rajongókat isteníteni, de éreztetni kell, hogy fontosak a szereplőnek.
Ha híres, akkor elkerülhetetlen, hogy ne vonjunk bele más híres embereket, akikkel aztán szereplőnk megismerkedik. De ne feledjük, mindenkinek más a személyisége, így lehetetlen, hogy mindenkivel kijöjjön az ember. Nincs olyan, hogy a főszereplőnk mindenki szívébe belopja magát. Az is nagyon zavaró tud lenni, amikor a lány mindenkivel hirtelen puszi pajtás lesz, és mindenki elismeri. Kezdőként ez nagyon ritka.
Nem azt mondom, hogy egy-egy ilyen esetben nem történhetnek csodák, hiszen fel lehet használni ilyen szerencséket. De ne essünk túlzásba vele, mert ha állandóan a szerencse veszi körül a szereplőt, az átvált tündérmesébe. Még ha fikció is az egész, annak is vannak józan paraszt lefektetett szabályai.

Ennyi lenne, remélem, hogy tetszett nektek ez a rövidke cikk. Nem tudom, hogy minden fontos dolgot összefoglaltam-e, de azt hiszem hagyni, kell legközelebbre is. Szép napot kívánok nektek a továbbiakban is! Ha van kedvetek, írjátok le nekem, titeket mi zavar egy ilyen típusú blogban.

xx ölel, Helena Z. B.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése