HELENA'S
Az összes olyan olvasómnak ajánlom akik, mint én, hamarabb kelnek fel, mint a nap. Szeretik a kávét és a friss könyv illatát. Gyakran elkalandoznak tanóra közben és elfoglaltak az iskola miatt. Ha egy kis kikapcsolódásra vágysz nézz szét nálam!

2015. augusztus 15., szombat

B l o g g e r e k a B l o g g e r r ő l

By rawpixel (www.unsplash.com)

Sziasztok! Ma végre megérkeztem a cikkel, amihez neves bloggerek véleményét kértem ki, a bloggerek által fontos és érdekes témákat boncolgatva. Ez után a kis cikk után már csak annyi marad hátra, hogy megosszam veletek az írónők által adott válaszokat interview formában, de ez nem ma lesz, szóval lássuk a cikket. (Elnézést kérek a humormorzsákért, vagy az esetleges illetlen szavakért!)


Az első kérdésem az írófelülethez fűződött, amit most is használok, vagy is a Blogspot. Nem szólhatok mindenki nevében, de általánosan jobban szeretik ezt, az internetes oldalt, mint más szövegmegosztókat. Hiszen praktikus, egyszerű használni, és sok lehetőséget hordoz magában, ez nem vitatható.


Amit még az elején mindenképpen szeretnék kiemelni az két válasz, amik a kezdő Bloggereket érinti, akik még csak nem rég kóstoltak bele a Blogger néha fanyar, irigykedő, de egyben csodálatos közösségünkbe.



„Próbálják meg elfogadni a negatítv kritikát is, mert az is kritika és abból tanulhat. Ha kér egyet, akkor fogadja meg és ne vitatkozzon azért, mert a másik kérésére véleményt ír. Illetve kitartást, hogy a chaten, megjegyzésbe érkezett bántásokat próbálja meg nem észrevenni, ha pedig nem tudja, akkor próbáljon meg valamilyen módon kiállni maga mellett.”- Barry C.


„Hogy ne adják fel! Tudom, hogy könnyű ezt mondani, de attól még igaznak vélem. Akármilyen témával is indít ebben a sokszínű világban, igyekezzen benne kiteljesedni, ne hátráljon meg az első kudarcnál, beszólásánál, negatív kritikánál. Még a legjobbak is kapnak kemény megjegyzéseket, próbálják meg elkülöníteni és elengedni a rosszindulatúakat, a segítő szándékúakból pedig előnyt kovácsolni és fejlődni. Sok-sok gyakorlás és kitartás kell ahhoz, hogy egy ismertebb történetíró, designer, cikkíró szintjére eljusson valaki, nem is adják ingyen az ilyet és nem is egy-két napon/héten belül, ehhez idő kell. Ezt értsék meg! És ne kezdjenek el azon görcsölni, hogy a blogger lét a magánéletük válságára megy, mert ez az egyik legnagyobb buktatója a kezdeti lelkesedésnek, és ez a hozzáállás már régen rossz.”- Riri Nord


A másik gyakorta igen előforduló kérdés és dilemma az újonnan nyitott oldalakkal kapcsolatban főképpen, „Mi az, amitől olvasni fognak?”

Nos, ha szeretnéd, hogy ők feliratkozzanak, a történetedre csak annyit kell tenned, hogy igényesen írsz, valamint a történeted is egyedi. Legyél ötletes, talpra esett és akármilyen furcsán hangzik, jó személyiségednek is kell lennie. Hiszen ha szimpatikus vagy az olvasónak, akkor boldogabban kezd neki a történetednek.  


Ha már a történeteknél tartunk, akkor itt az ideje a következő kérdésem felfedésének, ami a Harry Styles Fanfiction tömegeiről szól. Hiszen, mindenki tisztában van azzal a ténnyel, hogy bizony annyi van belőle, hogy ha kenyérre váltanánk minden ilyen blogot egész Etiópia jól lakhatna.

Két fő alap praktikát tudok megosztani veletek, ami segít kivédeni az agyromboló, rémes, tucat másolatokat, amiben Harry csini pofijáról olvashatsz. Először is, ha arra adnád a fejed, hogy H. S. Fanfiction-t szeretnél olvasni, de igényeset akkor erre a két dologra kell figyelned. A kevésbé fontos az a kinézet. Mivel egy rossz történetnek is lehet jó dizije, ám ha már első ránézésre unszimpatikus csak vidd a kurzort a piros négyzetre benne a fehér x-szel. Ha átment a Design ellenőrzésen, akkor olvasd el a fülszöveget, még ha sablonosnak is tűnik, akkor is érdemes beleolvasni utána a Prológusba így megtudhatod az író stílusát, erősségeit és hiányosságait. Csak ezek után tudod elmondani, te minden esélyt megadtál a Blognak. Ez így fair.


Mi kellhet még?

Megfordulhat a fejedben a gondolat, hogy esetleg elég a cikkes oldalakból vagy Design sarkokból sablonos fanfiction-ökből. De akkor még is mire lenne vevő az olvasó? Mit szeretne még látni az interneten ezen, csodás dolgokon kívül? A választ itt megtudhatod.


Fantasy történetek, a Blogger főként fanfiction-ök körében mozog nagyobb szinten, az ember hiányolja az egyediség teljességét is. Nem bánnád meg, ha nyitnál egyedi történetet, hiszen nézzünk csak Stephenie Meyer-re az Alkonyat olyan sikert hozott már neki, és az egész világ ismeri. Vagy a Harry Potter, na meg a Trónok Harca? Hallottál már híres könyvalapú fanfiction-ről amit az egész világon ismertek? Nem? Én sem.


Anime Fanfiction, ki ne szeretné az Animéket? Hiszen ott a Nana, Noragami, Tegami Bachi, Rómeó és Júlia, Ao Haru Ride, Uta no Prince Sama stb. Nagyon kevés Animékkel foglalkozó történetet láttam, hiszen ha könyvből és sorozatokból is készítünk egyedi továbbgondolásokat miért ne lehetne belőle is?


Egyedi Fanfiction, Itt most nem a bandás és énekeses vagy híres emberes fanfiction-ökre kell gondolni, hanem egyedibbre. Képzeld, magad sztárnak adj magadnak egy nevet, mint Delilah és éld Britney Spears életét. Legyél fotós, autóversenyző vagy vécépucoló is, bár az utóbbit fel kell dobni, mondjuk, takarítsa Ryan Gosling budiját.



Miért kéne hiányosabb ritkább témát feldolgoznod? Azért, mert képzeld el, a többiből tucat van, elveszik a tömegben. Mintha tűket nézegetnél másik ezer között. Az emberek ki vannak éhezve ezekre a ritka gyöngyszemekre, szóval, ha ilyet alkotsz, nem tudnak mást tenni csak lecsapni rá. Furcsa, de bizonyított tény, hogy beválik, ha valami olyat alkotsz, amit eddig még más nem. Garantáltan zabálni fogják, mint a cukrot.


Remélem tetszett, és ha egy mód van rá, ne tartsátok vissza a véleményeteket, szívesen fogadnám,
xx, ölel, Helena Z. B.

2 megjegyzés:

  1. Szép munka lett! Nagyon tetszik a cikked! Megérdemel egy feliratkozást :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Nagyon igyekeztem, örülök, hogy tetszik:) Igyekszem majd izgalmas témákat hozni.
      xx ölel, Helena Z. B.

      Törlés