HELENA'S
Az összes olyan olvasómnak ajánlom akik, mint én, hamarabb kelnek fel, mint a nap. Szeretik a kávét és a friss könyv illatát. Gyakran elkalandoznak tanóra közben és elfoglaltak az iskola miatt. Ha egy kis kikapcsolódásra vágysz nézz szét nálam!

2018. november 1., csütörtök

H a j f e s t é k é s a h a j

(x)

Mielőtt még rátérnénk a hajfestésre, úgy gondoltam a hajunk maga is megérdemli, hogy kicsit foglalkozzunk vele. Felmerülhetnek bennünk különböző kérdések a hajunkkal kapcsolatban: - Mi okozza azt, hogy a hajunk fényes vagy sem? Mennyire nő gyorsan a haj? Milyen pigmentek határozzák meg a természetes hajszínünket? – ezekre a kérdésekre igyekszem választ adni, mire a végére érünk a cikknek. 

HAJ

Először is azzal kezdenék, hogy miért látjuk a különböző hajszíneket. Valószínűleg ezzel nem fogok sok új dolgot mondani, hiszen ezt általános iskolában is meghallgattuk: „A szemünk által érzékelt szín tulajdonképpen annak az eredménye, hogy egy adott tárgy – vagy éppen a hajunk – milyen színeket nyel el és ver vissza. Mindig olyan színt látunk, amilyet a tárgy a ráeső fény spektrumából (másképp: a teljes színskálából) visszaver és ennek a színnek az ellentétét elnyeli.1


A színelmélet után azonnal rá is térnék az első kérdésemre és annak a válasz adására. A reklámokban látható ragyogó és fényvisszaverő egészséges haj képe mindenki előtt ismert. De hogyan is van ez?
·         „A haj akkor természetes, amikor a hámréteg ép és a fény úgy tükröződik vissza rajta, mintha tükör lenne. Ilyenkor ragyogónak és fényesnek látjuk.”2
Milliónyi árnyalatot különbözetünk meg, ha hajszínről van szó, még is ki gondolta volna, hogy a természetes hajszínt csak 3 féle melanin határozza meg, amik ezek:
1)    EUMELANIN: barna-fekete szín. (Ez a pigment felelős a színmélységért.)3
2)    TRICHOSIDERIN: vörös szín. (Koncentrációja határozza meg a haj színét a réztől a mélyvörös árnyalatokig. Nehéz halványítani vagy eltűntetni.)4
3)    PHEOMELANIN: sárga szín. (Ez a legvilágosabb pigment, koncentrációja határozza meg a szőke színeket.)5

Ezzel el is érkeztünk az első bekezdés vagy részegység - ki hogyan szeretné nevezni - utolsó kérdéséhez (hiszen még hátra van a hajfestés).
·         „Az egészséges ember fején átlagosan 100-150 ezer hajszál található, melyek soha nincsenek ugyanabban a növekedési fázisban.”6
·         „A haj elképesztő gyorsasággal, egyenletesen növekszik: havonta kb.13 mm-t nő, télen kevesebbet, az aktívabb nyári hónapokban – a bőr magasabb hőmérséklete és gyorsabb anyagcseréje miatt – még ennél is többet.”7


HAJFESTÉS

By David Sedrakyan (www.unsplash.com)
A kicsit tudományosabb szösszenetet követően egy sokkal kötetlenebb szinten szeretnék a hajfestésről írni.

Mielőtt még belekezdenék, szeretném leírni, kiknek címezném elsősorban ezt a részt:
Akik otthon szeretnék befesteni a hajukat fodrász segítsége nélkül. Én anyukámra és a nővéremre bízom minden alkalommal a hajam festését már legalább 4 éve. Valamint azoknak, akik egy árnyalatot akarnak használni és nincs szükség profi segítségére, hogy a megfelelő színhatást elérje.

Példának a saját esetemet hoznám fel tehát. Az én természetes hajszínem a szőke. (Szőkék előnyben, mert nem kell kivilágosítani, mint esetleg a feketét.)

Az első alkalom mindig különleges. Izgulsz, és nem tudod, hogy mire számíts. Elgondolkodsz, hogy mi van, ha nem fog jól állni, vagy mi van, ha megbánod később. Mindenképpen jól gondold át a döntésedet, mind színválasztást és a festést egyaránt.

SYOSS – Professional Performance – Meleg Réz vörös. 
Ez volt az első hajfesték, amit kipróbáltam. Ammónia nélküli formula szóval nem kell azért aggódnod, hogy roncsolja a hajad. Ez az olajos verzió. Az olajosnak az állaga kicsit sűrűbb, mint a hagyományosé. Annyi dobozt vegyél, amennyi szükséges a hajadra. Mivel nekem nem túl sűrű a hajam és nem is hosszú ezért nekem egy doboz mindig elég. De például a nővéremnek hosszú és dús haja van, ezért neki mindig két doboz szükséges.

És most bontsuk ki a dobozt.
Mielőtt még elkezdenéd, feltétlenül végezz el egy allergia tesztet! Hogy lásd nem-e lép fel irritáció. (A használati utasításban megtalálod, hogyan csináld.)
·         Egy kis festék csíkot (a már összekevert festékkel dolgozz) húzz az alkarod belső részére és várj 10 percet, ha minden rendben van, akkor mosd le és kezdheted a festést.

Szóval miután kiüríted, a doboz tartalmát mindig találsz egy használati utasítást és abba van ragasztva egy kesztyű is (mi nem használjuk, mert túl nagy.) Van egy műanyag henger alakú tároló, aminek a vége hosszúkás, abba kell belenyomni a tubus hajfestéket. A hengerben látsz egy fehér folyadékot az a színelőhívó. A henger alakú dobozban össze kell jól ráznod a hajfestéket a szín előhívóval és kész is lesz használatra. (Nem muszáj a hengerben összerázni, gyorsabb, ha kinyomod egy kis tálkába mind két komponenst és abban kevered össze.)
Az összekevert festéket nyomjátok ki egy tálkába és ecsettel vigyétek fel a hajra. Várnod kell olyan 20-30 percet, attól függ mennyit ír a használati utasításban.
A dobozban mindig találsz egy kis tasakban balzsamot is, amit majd a lemosást követően kell használnod. Én kétszer szoktam hajat mosni miután letelt a várakozási idő, az a biztos. És utolsóként rakom rá a balzsamot. Egy-két percet várok és utána azt is lemosom.


HAJSZÍNEZŐK
Ez a rész pedig azoknak szól, akik nem szeretnek kockáztatni, azoknak tudom ajánlani a hajszínező termékeket. Amit én is kipróbáltam és ajánlani tudom az a Schwarzkopf Palette hajszínező - borostyán szőke színben. Ez is ammónia nélküli és 24 hajmosásig tart. Ez csak egy ideiglenes festék, ami nem tart egy hónapnál tovább. Amit szerettem benne, hogy SYOSS-al ellentétben ennek a festéknek nagyon jó illata van. És ez nem okoz viszketést az első alkalommal sem.

Ha egy kicsit tartasz a hajfestéstől, akkor nagyon tudom ajánlani ezeket a hajszínezőket, mert nagyon jók. És talán megadja az önbizalmat, hogy rendes festéket vegyél legközelebb, vagy akár folytathatod ennek is a használatát. De ennél is végezz allergia tesztet!


Köszönöm, a figyelmet! És további kellemes napot kívánok minden csinos/helyes olvasómnak.

Források:
idézet(1) - link
idézet(2) - link
idézet(3-4-5) - link
idézet(6-7) - link

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése