HELENA'S
Az összes olyan olvasómnak ajánlom akik, mint én, hamarabb kelnek fel, mint a nap. Szeretik a kávét és a friss könyv illatát. Gyakran elkalandoznak tanóra közben és elfoglaltak az iskola miatt. Ha egy kis kikapcsolódásra vágysz nézz szét nálam!

2015. október 23., péntek

R i r i v á l a s z a i

By rawpixel (www.unsplash.com)

1. Mi a tapasztalatod a Blogspottal? Jobbnak gondolod, vagy rosszabbnak a többi ingyenes blog megosztókkal szemben? (mint pl.: a Neon)

Soha nem próbáltam mást a Blogspoton kívül, ezzel ismerkedtem meg a leghamarabb és máig csak ezt a felületet használom. Persze találkoztam már más megosztókat is, de azokban nem láttam annyi átalakítási lehetőséget, mint a Blogspot nyújt, ráadásul nagyon egyszerű használni is.


2. Mit gondolsz, Fanfiction-t találni többet, vagy egyedi történetet? Ha vezetsz történetes blogot, akkor te melyik kategóriába tartozol?

Bár már egyre inkább teret hódítanak maguknak az egyedi történetek, szerintem a fanfictionök száma még mindig lekörözi őket. Sokaknak bevált, rengetegen igénylik is őket, így a teljesen önálló sztoriknak még nem volt lehetősége kiteljesedni.
Engem mindkét kategóriába nyugodtan be lehet sorolni, hiszen a három aktív blogom közül az egyik egy fanfic Joss Stirling Lélektársak c. trilógiája alapján, míg a másik egy saját fantasy. A harmadik pedig amolyan online napló lévén egyik témába sem tartozik bele.


3. Mi a véleményed az egyre szaporodó Design blogokról? Többen gondolják, hogy lassan több lesz, mint történetes oldal, mit gondolsz erről?

Azt azért nem hinném, hogy magasabb lenne a számuk a történetes oldalaknál, de tény, hogy az utóbbi időben tényleg osztódásnak indultak, a sok hasonló designalap miatt pedig kezdenek kissé tucattá válni. Régen mindegyiknek megvolt a maga egyedi stílusa, külön értékrendje, amit képvisel, ezt manapság már csak nagyon kevésnél látom, ráadásul a nagyobb népszerűségnek örvendőek közül, amik már minimum egy éve megnyitották a kapuikat, a legtöbb már bezárt. Ami szerintem sajnálatos. És azt is hozzá kell tenni, hogy a friss designerek elég nagy fába vágják azt a bizonyos fejszét, hogy fel tudják venni a versenyt a „nagyokkal”, a legtöbben már az első nagyobb kudarc után feladják, amit nem szabad. Bár azt is hozzá kell tennem, hogy jobb szeretek olyan blogokról, olyan designerektől rendelni, akiknek a munkáját – és néha magát a készítőt is – ismerem, így tudom, hogy nagyjából mire számíthatok.


4. Sokan, régen tagjai a Blogger világának, mit üzennél, vagy tanácsolnál az újonnan érkezőknek?

Hogy ne adják fel! Tudom, hogy könnyű ezt mondani, de attól még igaznak vélem. Akármilyen témával is indít ebben a sokszínű világban, igyekezzen benne kiteljesedni, ne hátráljon meg az első kudarcnál, beszólásánál, negatív kritikánál. Még a legjobbak is kapnak kemény megjegyzéseket, próbálják meg elkülöníteni és elengedni a rosszindulatúakat, a segítő szándékúakból pedig előnyt kovácsolni és fejlődni. Sok-sok gyakorlás és kitartás kell ahhoz, hogy egy ismertebb történetíró, designer, cikkíró szintjére eljusson valaki, nem is adják ingyen az ilyet és nem is egy-két napon/héten belül, ehhez idő kell. Ezt értsék meg! És ne kezdjenek el azon görcsölni, hogy a blogger lét a magánéletük válságára megy, mert ez az egyik legnagyobb buktatója a kezdeti lelkesedésnek, és ez a hozzáállás már régen rossz.


5. Manapság minden második megnyitott blog egy Harry Styles Fanfiction, és csak minden 10. éri el az ’olvasható’ mércét, mit javasolnál ezeknek az íróknak?

Merjenek egyediek lenni! Az a meglátásom az újonnan nyílt fanficekkel kapcsolatban, hogy egy-egy sztártól már inkább csak nevet és külsőt vesznek át, magának a történetnek pedig semmi köze bármelyik bandához, énekeshez vagy bárki hasonlóhoz. Megértem, hogy Harry Styles kisfiús arca, zöld (zöld egyáltalán?) szeme és göndör haja sokkal több olvasót vonz be, mintha egy kevésbé ismert személyt biggyesztenének a fejlécre kitalált névvel, de ne ez legyen a motivációs indok! Ha egy történet jó, azt előbb-utóbb észre fogják venni, nem kell ehhez az aktuális celebet felhasználni. Bár általában igyekszem elkerülni azokat a blogokat, amiknél X banda Y emberkéje vigyorog rám, ha megnyitom, néha-néha belefutok egybe, és előfordult már, hogy történetileg kellemes meglepetés ért, de olvasás közben végig azon gondolkoztam, hogy „Oké, oké, ez mind szép és jó, de akkor ő mit keres a történetben?!”


6. Mik azok a szempontok, amik alapján feliratkozol, egy blogra?

Tudom, hogy nem épp ez a leghelyesebb hozzáállás, de sokkal szívesebben iratkozok fel olyanokra, amiknek szép, igényes designja van. Mindenki azt mondja, hogy ne a borítója alapján ítéljük meg a könyvet, de sajnos olvasnivalók terén – legyen az blog vagy könyv – ezt a tanácsot képtelen vagyok megfogadni. De ami ennél is fontosabb, az a történet. Mennyire figyelemfelkeltő a fülszöveg, ha van prológus, az milyen, a karakterek hogy vannak megformálva, mennyire hitelesek, szerethetők, utálhatók. És persze a téma. Fanficekből elenyésző mennyiségűt olvasok és olvastam már, de az egyedi történetekben is kell valami szikra, ami végül bevonz és a monitorhoz szegez. A legutolsó kritérium pedig a helyesírás. Eléggé allergiás vagyok a helyesírási hibákra, egy csúnya nyelvtan náci, aki csak a legminimálisabbakat képes elviselni, a nagyobbaknál már veszem a kalapom és távozok. Szégyen, nem szégyen, egy kicsit finnyás vagyok, ráadásul ha blogról van szó, szívesebben írok, mint olvasok.


7. Melyik blog fajtából találnál szívesen többet? Cikkes oldalakból, Design oldalakból, egyedi történetekből (nem feltétlenül a felsoroltak közül kell választanod!)

Szeretek cikkes és online naplós blogokat böngészni, az ilyenek linkjét mindig örömmel nyitom meg és olvasgatom őket. Emellett szívesen látnék többet fantasyból és disztópiákból is – speciel ez utóbbiból még egyet sem láttam -, és imádom a viktoriánus kori történeteket is, de az aranyos, könnyed limonádé sztorikat sem vetem meg. De olvasnék olyan fanfictionöket is, amik kivételesen nem egy sztár életét vagy mostanában felhype-olt sorozat eseményeit dolgozzák át, hanem könyvekét vagy egy kevésbé ismert sorozatét, olyanokét, amiknek az alapcselekményéből sok mindent ki lehet hozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése